SKY BAR | Byron Hinterland

Sky Bar was Balanced Earth's first fully in-house design and build. Upon completion of a pool house renovation the client commissioned our architects to begin drafting plans for this secondary dwelling. The brief called for clean lines, modern aesthetic and architectural finishes. It was our job to integrate the use of sustainable materials such as hempcrete around this scope, without pulling focus from the design.

Our aim for Sky Bar was so show that hempcrete is seamlessly compatible with mod cons and refined architecture.


443-Coorabell-BE-05_preview copy.jpg

443-Coorabell-BE-8.jpg

The southern wall is rendered in natural lime, facilitating the hempcrete's breathability.



443-Coorabell-BE-09 copy.jpg
443-Coorabell-BE-22.jpg
443-Coorabell-BE-04 copy.jpg
Sky Bar's footprint is light on the landscape, nestled deftly behind a rock retaining wall.
443-Coorabell-BE-3.jpg

443-Coorabell-BE-16.jpg

An island bench is the centre piece for the open plan kitchen/dining area. It's soaring cantilever is powered and fully plumbed for a gas stovetop.


443-Coorabell-BE-240_preview copy.jpg
443-Coorabell-BE-7.jpg
Northern aspect, window positions, thermal mass and timber screens work together as part of the building's passive solar design, maximising warmth in the winter and rejecting heat in the summer.